1420113_2e78040a268207d94028e772214a6a3a_wm

Megújuló energiaforrás alapú együttműködés és térségfejlesztés

Alacska Község Önkormányzata együttműködés keretein belül pályázatot nyújtott be, és támogatást nyert Berente Község Önkormányzatával és a Bükk-Térségi LEADER Egyesülettel közösen. Az együttműködési projekt célja, hogy a megújuló energia források decentralizált, napelemes helyi termeléséből nyert villamos áramot, a közcélú villamos hálózatba betermeljük, tároljuk és stabil vagy mobil célra, épületek energiaellátásának csökkentésére vagy akkumulátoros elektromos hajtású járművek számára, oktatási, demonstrációs és közlekedési céllal felhasználjuk.

 

 

A projekt hatásai

 

A nappal megtermelt elektromos energia csökkenti az épületek központi hálózatról történő, jórészt hagyományos energiából származó elektromos energia felhasználását. A megújuló elektromos energiát elektromos közlekedésben felhasználva, nulla káros anyag kibocsátással üzemelhet egy-egy átszerelt, vagy gyárilag elektromos gépjármű a településeken.

A megtermelt megújuló energiából származó elektromos áram hasznosítása mindkét esetben jelentősen csökkenti a környezetet károsító anyagok légkörbe kerülését, és a település zajszennyezését.

A megvalósuló projektelemek

2 db gépkocsi tárolására alkalmas gépkocsi beálló, elektromos jármű töltésére alkalmas un. lassú töltőberendezéssel, mely alkalmas a hozzá csatlakozó járművek normál feltöltésére.

A gépkocsi beállók tetejét borító napelem modulok az inverteren keresztül a hálózatba táplálnak és az energia eladásra kerül az aktuális napenergia átvételi áron.

A rendszert smart-grid hálózathoz csatolva lehetőséget biztosít az éjszakai áram raktározására, amelyet nappal a töltésre beálló járművek kaphatnak meg. A létesítmény elemei:

−        Beton cölöpalap és könnyűszerkezetes garázskonstrukció.

−        Hálózati csatlakozáshoz szükséges inverter egység.

−        Schrack univerzális lassú töltő elektromos autó töltéséhez.

−        2×9 db egyenként 250Wp egységteljesítményű kristályos szilícium napelem modul.

−        Elektromos járműfelépítmény, akkumulátor csomag, hajtásvezérlő áramátalakító.