A Bányahő-hasznosító Holding Nonprofit Kft-t azzal a céllal alakította 7 települési önkormányzat, hogy a megújuló energiaforrások minél szélesebb hasznosítását érje el a Pitypalatty-völgy településein. A völgy B.A.Z. megyében, a miskolci kistérségben található. A völgyet és határát a Bükk hegység nyúlványainak a Sajó völgyére ereszkedő vonulata övezi. A völgyben 6 település, Kondó, Parasznya, Radostyán, Sajókápolna, Sajólászlófalva, és Varbó található Alacskával kiegészülve.

clip_image002

Közösségi Energiaudvaros pályázat

Alacska Község Önkormányzata támogatta a társaságot, hogy pályázatával induljon el a 2013-ban meghirdetett, ÚMVP IV. tengely (LEADER) pályázati konstrukción belül, LEADER Energiaudvarok fejlesztése jogcímen.

A vállalat napenergia hasznosításra nyújtott be pályázatot. A pályázat elemei egy 6 kWp maximális teljesítményre képes kristályos szilícium alapú, tetőre szerelt napelemes kiserőmű, illetve egy 2,6 kW, 3,5 kW és 5,3 kW beltéri egységgel és 12 kW kültéri egységgel működő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer. A projekt 2013-ban nyert támogatást, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában a LEADER program keretein belül. Az alapos előkészítő munka, és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2014. március 31-én megvalósításra kerültek a tervezett eszközök. A rendszer elemei az óvoda területén találhatók, az általuk megtermelt energia az óvoda energiaellátásában játszik fontos szerepet.. A napelemes kiserőmű egy ad-vesz mérőórán keresztül a közcélú, váltakozó áramú hálózatra termel. Az energiaszolgáltatóval kötött szerződés alapján a mérőóra regisztrálja a termelt és a fogyasztott energia mennyiségét, melyet egy évben egyszer összeolvasnak. A fogyasztott és a termelt energia között különbség kerül kiszámlázásra az önkormányzat felé. A hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer pedig a megtermelt villamos energiát használja fel az óvoda fűtésére illetve hűtésére igény szerint, részben biztosítva a szükséges hőenergiaellátását. A napelemes kiserőmű energiatermelését folyamatosan on-line figyelemmel lehet követni. Az eddigi termelési adatok által tervezett éves termelés elérheti az 6600-6800 kWh/év értéket. A társaság a megtermelt energiát térítésmentesen bocsátja az önkormányzat rendelkezésére, ezzel is csökkentve a település közösségi épületének energiaszámláját. A projekt elsődleges célja viszont a demonstráció és az oktatás. A településeken élők így megismerhetik a megújuló energiaforrásokat, látják, hogy ezek az eszközök működnek. Az eszközök várható élettartama 20-30 év között van.